Историята на Яна Алексиева

ЯНА АЛЕКСИЕВА


Яна е родена в Елин Пелин, от малка е останала без баща. До 11-годишна е живяла с майка си, за съжаление, с чувството, че майка й е забравяла факта, че има дете. Живяла е в домове за деца, лишени от родителски грижи в с. Доганово и кв. Горна баня – София. Преживяла е доста трудни моменти, казармени режими и междуличностни сблъсъци.

Нашият екип я срещна, която беше в 8 клас в Техникум по химия. Не след дълго екипът ни прозря, че зад грубата фасада, която Яна сама си градеше, се криеше едно срамежливо и умно момиче, с огромен потенциал! Преди да завърши средното си образование, Яна бе приета в програмата „Защитени жилища”, където намери нужната атмосфера и спокойствие, за да се подготвя за изключително трудните кандидат-студентски изпити в Медицинска академия.

Към настоящия момент Яна завърши много трудния за преодоляване трети курс - специалност „Фармация” и пред учебната 2009/2010 г. записа последния четвърти курс. Междувременно израсна емоционално, стана по-отговорна, съвестна и целеустремена и направи смела крачка към самостоятелен живот – премести се от защитеното жилище в общежитие в Студентски град.

От скоро Яна e на стаж в аптека от известна столична верига и трупа опит. Надява се след изпитателния едномесечен срок да я одобрят, за да може чрез почасова работа да прилага теорията и усвои важни практически умения.

Яна има много таланти и извън фармацията – пише лирични есета, рецитира артистично, умее да общува с различни хора и да гледа на обстоятелствата с чувство за хумор!

Има една интересна мечта – някой ден да направи документален филм или филм по действителен случай. Това нейно желание е породено от факта, че много нейни връстници след излизането от Дома, стъпвайки в реалния живот, потъват в огромна кал. Този факт е разтърсващ и затова тя иска да изпрати послание към следващото поколение деца с тежка съдба.

TOP